Cum apar sub-grupurile şi cum debutează membrii unui grup solo

Kpop.png

Vreau să spun de pe acum că acest post este o PĂRERE PERSONALĂ, asupra titlului scris mai sus.

Şi acum, sincer mă gândesc de multe ori „Băi de ce au debutat x şi y ca şi sub-grup, şi nu a şi b?„, sau „Băi de ce h are şi carieră solo şi nu şi d?” saaau „Cum de au ajuns g şi k în acel sub-grup?”.

Dar în primul rând ar fi ideea, de ce apar sub-grupuril şi solo-urile? Primul lucru care îmi vine în minte e clar banii, pe care agenţia îi ia în plus pentru albumele vândute şi alte promovări. Dar nu numai asta. Sub-grupurile şi solo-urile sunt făcute astfel încât să pună mai mult în valoare talentul unui artist şi să îl facă să fie recunoscut mai bine.

Într-un grup întotdeauna micile greşeli pe care tu le ai, vor fi completate de ceilalţi membri, ca şi grup membrii se completează unul pe altul, dar ca solo sau un grup mai restrâns ai ocazia să primeşti mai multă atenţie.

Prima oară mă gândeam „Hmm doar agenţiile mai mici fac asta pentru bani şi pentru a-i face pe artiştii lor mai cunoscuţi”, dar apoi zbang m-a lovit o realitate şi anume Big Bang. Adică e clar, ei nu sunt de la o agenţie mică şi e clar că aveau ceva popularitate, dar faza a fost alta. Lăsând la o parte banii în toate cazurile, YG, după părerea mea, a făcut sub-grupul GD&TOP pentru a-i pune mai mult în valoare pe rapperi grpului cu un stil puţin diferit de ceea ce lansa grupul întreg. Dar apoi au venit debuturile solo ale fiecărui membru. De ce? Pentru a pune în valoare, separat, fiecare talent al fiecărui membru şi pentru a se putea axa pe mai multe stiluri de muzică.

Dacă stăm să ne gândim în nici un grup nu vei găsi numai un rapper sau numai un vocal. Vorbesc de grupurile cu mai mult de 3 membrii şi care se focusează pe ambele stiluri. Luând exemplu SHINee, Jonghyun e lain vocalist, , iar Onew e lead localist, . În acelaşi grup Minho e lain rapper, iar Key lead rapper. La început eram total bulversată şi nu înţelegeam care e faza. Nici acum nu mă prind prea bine, dar judecând după mai multe grupuri, liderul grupului va fi întotdeauna şi Lead la ceva, iar următorul va fi Main. În cazul lui Key şi Minho, Minho face mai mult rapp în melodii, pe asta se axează el, dar Key mai şi cântă.

Lăsând asta la o parte să continuăm cu subiectul. De ce e Troublemaker format din Hyuna şi Hyunseung? De ce nu Gayoon şi Kikwang spre exemplu? Pentru că unu Hyuna e cea mai cunoscută membră 4minute şi doi Hyunseung se potriveşte cel mai bine cu tema acestui grup. Eu una sincer nu cred că aş fi văzut un alt membru B2ST alături de oricare membră 4minute în acest sub-grup. Agenţia a alex ceea ce voia publicul.

După aceea în B2ST au urmat debuturile solo ale lui Yoseob şi de curând şi al lui Junhyung. Dacă stăm să analizăm, cei doi au teme complet diferite unul find vocal, altur rapper, fiecare arată la ce se pricepe el mai bine.

De asemenea m-am mai gândit la Bang YongGuk, actual membru şi lider B.A.P, care a mai făcut parte dintr-un grup, Soul Connection, şi care cânta underground. Intenţia lui principală era să debuteze solo, ceea ce a şi făcut, dar el a debutat solo ştiind că urma să facă parte dintr-un grup. Pentru a putea promova grupul mai bine, mai întâi l-au lăsat pe Yongguk să debuteze solo, apoi au mai băgat un membru la iveală printr-un sub-grup cu Bang&Zelo şi apoi bang B.A.P. E marketing, dar lumea a văzut că tipul care părea că vrea să te omoare la orice colţ de stradă, poate lucra şi în echipă.

De ce oare la SM Entartainment nu prea vedem sub-grupuri? Asta e întrebarea pe care sincer mi-am pus-o cam frecvent. Şi de ce nu vedem debuturi solo ale unui anumit membru? Da ştiu avem Super Junior-M, aveam Super Junior-Trot şi Super Junior-Happy, da, ştiu avem SM The Ballad şi da avem şi Super Junior-K.R.Y, dar toate astea se axează în cea mai mare parte pe Super Junior. Şi de asemenea avem şi debutul solo al lui Henry.

SM Entertainment nu mai au nevoie de multe sub-grupuri, asta pentru că deja au destule grupuri care le aduc banii şi care oricum îşi arată talentul prin alte proiecte cum ar di seriale şi emisiuni.

Dar de ce nu debutează Jongyhun  din SHINee solo, sau oricare membră Girls Generation? Eu îmi pun întrebarea asta.

Şi acum o să îmi spuneţi de Girls Generation, Taetiseo şi de Younique, dar sunt un fel de sub-unituri, apărute recent. A da şi a mai fost încercarea lui Heechul de a deuta într-un duo cu Junmong din TRAX.

Cum de la U-KISS nu am văzut până anul acesta nici un sub-grup sau debut solo? Asta pentru că agenţia aşteaptă un moment prielnic pentru lansarea acestor lucruri. Ei pot pregăti melodiile şi cu un an înainte să pregătească membrii sau memrul care vor debuta, şi să aştepte un moment prielnic. Să nu credeţi că vine CEO-ul şi zice „Bă vezi că tu mâine debutezi cu melodia aia, aia îregistrată alarteri, căreia trebuie să îi înveţi versurile din seara asta, asta dacă nu le-ai învăţat deja”, nu nu merge aşa. Orice mişcare a unui grup, artist solo şi tot aşa e plănuită în detalii cu câteva luni înainte.

Cu toate astea mă mai gândeam, de ce o agenţie bagă la înaintare 2 sau 3 membrii dintr-un grup, dar îi lasă pe ceilalţi în urmă? Acum mă gândem la INFINTE, în care Sunggyun şi-a făcut primul un debut solo, iar apoi a urmat INFINITE-H. Ce se întâmplă cu ceilalţi membrii?

Dacă o anumită agenţie vede că un anumit artist dintr-un grup are cea mai mare prindere la public, va exploata acea persoană până la ultima bucăţică. Şi un exemplu de asemenea persoană este Suzy din miss A, despre care se spune că ar fi cea mai frumoasă şi cea mai drăguţă. Eu una nu văd nimic special la ea, ba chiar cred că oricare din celelalte membre ar trebui să fie mai mediatizate. Alte exemple pe care media le pupa…mă scuzaţi nu suntem la televizorele româneşti, dar UEE din After School e la fel de promovată, doar din cauză că ar arăta bine. Sincer nici la ea nu văd nimic special, cred că Nana sau încă 2 membre al cărui nume nu îl ştiu ar merita mai mult, mediatizarea ei.

Sunt mult mai mulţi artişti care primesc prea multă atenţie, şi care după părerea mea nu au nimic special, dar nu are rost să vorbesc aici. Ei bine, dacă agenţia artistului respectiv vede că lumea îl vrea, agenţia îl va da.

Mai există şi momente în care un sub-grup e format pentru a promova într-o anumită ţară, şi aici putem da exemplu Super Junior-M sau EXO-M sau NU’EST-M (care nu e chiar un sub-grup ba chiar au mai adăugat unul). Acest lucru ste tot o metodă de marketing şi o promovare într-o anumită ţară a unui grup (de obicei China sau Japonia).

Celel mai multe grupuri ţintesc Japonia, pentru că piaţa lor muzicală e mare şi au mai mult succes „aproape de casă”, şi unele grupuri debutează în Japonia abia după câţiva ani de la debutul în Coreea, dar aici nu e cazul unor grupuri precum MYNAME sau B.A.P, care la un an de la debut fiecare şi-au făcut debutul în Japonia. Şi acum o să îmi spuneţi „Da ca să mai ia nişte bani în plus”, mda şi asta deja am menţionat că ăsta e un motiv al tuturor. Dar odată prinse rădăcini într-o ţară străină, va fi mult mai uşor să îţi vinzi albumele Coreene înţara natală şi în restul lumii.

Unii chiar aleg să promoveze pentru câţiva ani în Japonia, şi spoi se hotărăsc şi ei să spună „Nu uit să mă întrosc acasă”, cum spune Smiley. Un artist care e plecat ceva vreme din peisaj e uitat mai uşor decât unul care a proovat non-stop sau cu pauze mici. Dar aici nu e cazul EXO, care un an a stat degeaba, unu ca SM să îi facă pe oameni să fie şi mai nebuni când revin, doi să poată creea materialul necesar promovării întregului an. Adică să nu credeţi că supă ce au văzut că Wolf are succes, au hotărât să pună pe cineva să facă şi Growl, nu ambele au fost scrise, la fel şi restul meldiilor şi au fost lansate fiecare la rândul ei. Pun pariu că o să mai dureze ceva până când EXO vor mai lansa ceva.

Alte grupuri care mai au un sub-grup sau un artist solo:

SISTARSISTAR19 şi Hyorin solo

4minute 2YOON

After School încercaseră After School Red şi After School Blue, dar amai rămas doar Orange Caramel.

Rainbow – Rainbow Pixie

2NE1 Dara, Bom şi CL solo şi Minzy şi CL duo

Şi mai sunt şi altele care acum nu îmi vin mie în minte. Dar cert e că sub-grupurile au succes şi la fel şi artişti care decid să debuteze solo.

Dacă stau să compar anul acesta, grupurile care au lansat şi au promovat cel mai mult ar fi Big Bang, cu fiecare membru solo, B.A.P cu 5 videoclipuri Coreene, 2 albume, şi 2 videoclipuri în Japonia, U-KISS cudebutul sub-grupului, INIFINITE cu album nou şi debut al unui sub-gruo, T-ara cu 2 sau chiar 3 comeback-uri plus două sub-unituri şi VIXX pentru mai multe videoclipuri. Sincer asta e părerea mea. Referindu-mă nu la drame, seriale sau concerte ci strict la videoclipurile şi albumele lansate.

Ştiu că am sărit din una în alta, dar sincer voiam de mult să îmi spun o părere cu privire la aceste lucruri şi acum nu ştiu poate o să îmi săriţi în cap, dar asta e mi-am făcut-o cu mâna mea dacă e aşa cum am zis.

2 gânduri despre „Cum apar sub-grupurile şi cum debutează membrii unui grup solo

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s