Melodii coreene care amintesc de melodii internaţionale fără a fi numite plagiate.

Adevărul este că am schimbat de câteva ori titlu cu gândul că lumea nu va înţelege ce vreau să spun. Artişti internaţionali, folosesc melodii mai vechii sau chiar mai noi pentru a se inspira, dar folosesc un sound asemănător sau un beat, care să semene dar să nu fie acelaşi.

Am câteva melodii care mi-au atras atenţia. Nu e vorba de plagiere, ci mai degrabă de concept, beat sau timpul melodiei. Veţi înţelege mai multe când voi vorbi despre melodii.

De multe ori ascut melodii de orice fel şi am senzaţia aceea de „Am mai auit asta undeva” sau „Îmi pare cunoscut”, asta pentru că mintea noastră păstrează toate informaţiile văzute sau auzite chiar dacă avem impresia că nu ni le mai amintim. De aici şi senzaţia de „deja vu”. Avem impresia că am mai văzut sau auzit „asta”, când defapt am văzut sau auzit ceva asemănător iar mintea noastră ştie asta chiar dacă noi nu. Mintea face conexiuni. De aici jocurile de memorie, de aici când spui „verde” mintea poate să ţi se ducă imediat la natură, pentru că facem asocieri.

Plagiarism = ceva ce sună identic în cazul muzici, manuscript copiat în întregime, fără adăugări personale. Toţi au sărit în sus când am adus articolul cu Big Bang, dacă cineva şi-a luat cel puţin 10 minute să asculte printre melodii va vedea (sau a văzut) că în cazul acelor melodii, beat-ul sau melodia erau identice. Ceea ce vreau aici să fac este să fac diferenţa între plagiere şi inspirarea aceluiaş concept.

Şi am descoperit cevaaa!!! Eram acum ceva vreme (o lună sau 2) şi am auzit la Europa FM, o melodie veche cu versurile „You spin my hear right round like a record baby, right round„, şi bum de ce credeţi că mi-a adus aminte? Exact de „controversata” Right Round de la Florida. Căutând pe Wikipedia mai apoi, am descoperit că melodia originală se numeşte „Like a Record” cântată de Dead or Alive. Florida a folosit refrenul puţin (mai mult) schimbat. Şi melodia Like a Record la originile ei, a folosit alte melodii deja existente şi schimbate pentru a creea una nouă (See You ‘Round Like A Record de Little Nell şi I Wanted Your Lov de la  Luther Vandross). „Nu conţin aceeaşi structură a corzilor dar aşa mă inspir”.

Dovada că luând ceva şi schimbândul devine altceva, dar luând acelaşi lucru şi punând alte versuri peste nu înseamnă creere.

Chestia cu Taylor Swift şi 2NE1, YG Entertainment a spus că nu are ce declara, clar că nu e plagiere ci folosirea aceluiaş concept.

Aici nu este vorba de nimic care sună identic, ci doar aduce puţin aminte de acelaşi beat.

Vă mai aduceţi aminte de Big Bang şi Kara? Cum coregrafia pentru Mama Mia se potrivea perfect cu melodia Bang Bang Bang? Acest lucru este din cauza faptului că artişti folosesc „timeing” pentru a creea o melodie. Adică dedică un anumit număr de secunde fiecărei părţi a melodiei (refren, strofa 1, pre-refren, brige etc.)

Ca să încep. Ieri am dat din nou de o melodie, pe care o ascultasem anterior dar uitasem de ea. Când Tresspass de la MONSTA X a apărut mi s-a părut că îmi aduce aminte ce ceva, iar ieri mi-am amintit. În cazul melodiei Shell Shoked, soundtrack pentru ‘Ţestoasele Ninja‘ şi Tresspass, este vorba de acel timeing. Dacă pui refrenul de la ambele melodii unul peste altul, timpul este acelaşi. Mai ales partea cu „knock, knck”.

Shell Shoked (0:58 – 1:21) Tresspass (0:30 – 1:49)

EXOMAMA şi rifful de la Led Zepelin alături de finalul November Rain de la Guns N’ Roses. Imediat după faimoasa incantaţie, EXO trec la o pauză de dans care foloseşte un riff (parte muzicală instrumentală) asemănător cu cel al Led Zepelin în melodia Kashmir. Undeva pe la mijloc au un alt dance break care foloseşte un sound asemănător cu filanul November Rain de la Guns N’ Roses. Wikipedia „mi-a spus” asta :)) 

November Rain (7:00 – final) Mama (2:53 – 3:36) , Kashmir (început – 0:54) MAMA  (0:40 şi restul melodiei)

Fix ieri apărută melodia, aceasta mi-a adus imediat aminte de regge. E vorba de Primary ft Choa & IronDon’t Be Shy. Dacă asculţi atent la fundal, melodia seamănă cu Liquor Store Blues de la Bruno Mars şi o melodie de la Bob Marley (al cărei nume nu mi-l mai amintesc). Cu toate acestea melodia este complet diferită.

Flower de la Xia Junsu şi Mirror de la Lil’ Wayne. Începutul de la Flower mi-a adus aminte încă de la teaser de melodia lui Lil’ Wayne din cauza beatului de la început.

Flower (o:41 – 055) Mirror …toată melodia

B.A.PBadman şi No Church in Wild de la Jay-Z şi Kanye West. Bazate pe aceeaşi temă şi aceleaşi ideei. B.A.P a creat Badman cu poliţişti, revoltă şi respiratul prin măşri de oxigen, dar cu toate acestea totul sună total diferit.


Donghae & EunhyukOppa Oppa, „Welcome To Funky Town”, clar am auzit asta şi în trecut…Băieţi au luat melodia veche Funky Town de la LIP INC., i-au îmbunătăţit beat-ul şi au creeat Oppa Oppa.

Când am ascultat pentru prima dată B.B.B de a Dal Shabet mi-am zis „Îmi pare foarte cunoscut, seamănă foarte tare cu o melodie veche”, dar nu am găsit melodia nici până azi. De ce? Pentru că sound-ul te face să îţi aduci aminte de marea majoritate a melodiilor din ani 80-90. Odată ascultate melodiile îţi rămân întimpărite şi imediat ce auzi o notă asemănătoare îţi aduci aminte. Cred că BBB şi-ar putea trage rădăcinile din melodii precum  Rhythm Is A Dancer (Snap), Be My Lover (La Bouche) şi chiar Livin’ On My Own (Fredy Mercury), poate că nu, dar ceva vechii are în ea.

Până şi Jennifer Lopez a creat On The Floor pe melodia Lambada, sau Girls de la aceeaşi artistă are în ea versul „Girls Just Wanna Have Fun”, care după părerea mea este o trimitere la melodia Girls Just Wanna Have Fun de la Cyndi Lauper.

Cred că pasiunea mea de a a asculta diferite genuri şi tipuri de muzică duce la paranoia.

12 gânduri despre „Melodii coreene care amintesc de melodii internaţionale fără a fi numite plagiate.

 1. Army baby

  Muzica e de la inceputul timpurilor,o idee nu are cum sa nu se repete! Cum va fi peste un secol,sau mai putin?…. Cand vom fi batrani si vom auzi nepotii ( :)) )vom zice ca artistii ce canta sunt Big Bang,Shinee,BTS,Bruno Mars,Beyonce etc. pentru ca nu se poate sa nu semene! Sper ca nu vom sari la 85 de ani ca i-au copiat pe oppas/unnies :))) E clar ca melodiie de mai sus nu sunt plagiate,nu? + multe melodii imi dau senzatia de deja vu,doar mie mi se pare cel mai nasol moment cand nu-ti amintesti de unde stii melodia??? 😕

  Apreciază

  Răspunde
  1. Crissa Autor post

   Ascultam ieri noua melodie de la Ovi si Paula Seling, She’s After My Piano, imediat mi-a adus aminte de melodia aia cu I’m an albatroz……au elemente in comul dar diferite :))
   Mai mereu am senzatia de deja vu muzical ca sa imi dau seama apoi „Pfftt nu seamana” :))

   Apreciază

   Răspunde
   1. Army baby

    Da,uneori chiar nu seamana. Era Zico-Good bye care incepea cu un ”lalalalala” si mi-a adus aminte de refrenul de la J.Yolo-Te pup,pa pa :)))

    Apreciază

    Răspunde
    1. Crissa Autor post

     Defapt Goodbye de la Zico e facut pe instrumentalul de la mel asta:

     Nane (Ca O stea) foloseste instrumentalul de la Kanye West (Can’t Tell Me Nothing) si altele. De obidei astea sunt mixtape-uri care nu sunt de vanzare.. 😀

     Apreciază

     Răspunde
 2. 0vershade

  T-ara – I go crazy because of you seamănă cu Britney Spears – Womanizer.
  Mai recent, Rap Monster – Do you are exact fundalul de la Run the Jewels – Oh my darling (https://www.youtube.com/watch?v=G-S9mtYowPY)
  iar gagicile alea de la Bambino și-au făcut debutul cu o melodie după Antique – Opa opa.
  Că tot suntem la capitolul ăsta, îmi poate spune și mie cineva cu ce melodie seamăna Ater School – Rambling girls ? Am un puternic sentiment de deja vu dar nu știu unde am mai auzit melodia https://youtu.be/mr1tLZV36nY?t=55s

  Apreciază

  Răspunde
   1. 0vershade

    Da, puțin pe ici pe colo, dar nu de la asta, nu are cum, Rambling girls e mai veche 😛 Și alții mi-au zis de olè-uri când i-am întrebat.
    Da, deci o să ma uit în continuare fără sa știu de unde o știu. Who cares, girls are sexy :p

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s