Rapperii și politica…

political-hiphop

Recentele evenimente petrecute în Coreea de Sud și-au pus amprenta asupra țării și câțiva rapperi au lansat melodii în care vorbesc despre această problemă. Citește despre efectul pe care îl are situația creeată de Choi Soon-sil în comunitatea rap coreeană, rolul pe care „rapul politic” îl are în scenă, și de ce, probabil, Iron va spune ” v-am spus eu.” 

(Notă: informațiile prezentate în articol prezintă părerea autorului asupra situației și nu părerea hiphopkr)

Hip-Hop -ul și Politica

„Nu vorbi despre politică” e un lucru pe care marea majoritate a oamenilor sunt învățați să îl facă atunci când vizitează Coreea pentru afaceri. De fapt, există un număr mic de rapperi care fac „rap politic” (da, există un acest subgen al genului.) în Coreea de Sud. În alte părți ale lumii, în special în America, rapul politic e unul dintre subgenurile aflate în centrul atenției. De la Tupac la Ice Cube, Kendrick Lamar la Jay-Z și B.o.B , cu toții au avut/au ceva de spus despre societate și politică. Rapul e calea perfectă pe care o poți folosi pentru ați spune părerea în detaliu.

Trebuie să facem o diferențiere între rapul politic și rapul ce vorbește cu precauție despre situații sociale. Cel din urmă nu e atât de puternic influențat de o părere și doar vrea să atragă atenția asupra unei probleme, fără să convingă ascultătorul. În rapul coreean, câteva dintre melodiile lui Fatdoo se încadrează în acest gen, ca de exemplu The Father Who Touches His Daughter, melodie bazată pe evenimente reale. Artistul s-a documentat asupra subiectului și a vrut să le reamintească oamenilor de cât de crud e abuzul sexual al copiilor. Un alt exemplu ar fi melodia lui Iron, Turn Back, care vorbește despre lucrurile inumane petrecute în timpul dominației coloniale japoneze. Rapul politic e mult mai agresiv, mai explicit în exprimare, de exemplu B-Free în melodia 46, melodie în care vorbește despre necesitatea unificării (Coreea de Sud și Coreea de Nord), pe scurt, dorește pace.

Cel mai reprezentatitv rapper al subgenului e nimeni altul decât Jerry.k, CEO-ul Daze Alive nu are rețineri atunci când o situație socială sau politică îl deranjează și se folosește de sarcasm și atenție acordată detaliului pentru a se exprima. Mulți coreeni nu apreciază asta, poate pentru că lor le place să se ascundă în spatele unui ecran (calculator), așa cum Owen Ovadoz spune în Hypocrite. Și acest fapt duce la următoarea problemă:

Editorul șef Rhythmer, criticul muzical Il Kwon Kang spune:

Pariez că mulți din voi deveniți invidioși atunci când artiștii hip-hop americani sau europeni vorbesc despre politică și probleme sociale fără rezerve, corect? De ce asta se întâmplă foarte rar în Coreea? Asta pentru că toată lumea, media, artiștii, fanii reprezintă problema. Pe scurt: media nu vorbește pentru că e speriată de guvern, artiștii nu vorbesc pentru că sunt speriați de media ce închide ochii din cauza guvernului sau nu sunt interesați de societate și politică, fanii le spun artiștilor să nu mai vorbească despre politică și îi fac să stea „liniștiți” . „

Cazul Choi Soon-sil

(Bănuiesc că marea voastră majoritate aveți habar de situația de acum din Coreea, președintele și Choi Soon-sil)

În timp ce această întâmplare e exact ceea ce adepții teoriei conspirației așteptau, scandalul are, în mod natural, un mare impact asupra coreenilor care îi cer demisia lui Park Geun Hye. Internauții se folosesc de orice oportunitate pentru a-și spune părerea, chiar și secțiunea de comentarii a webtoon-urilor, au creat un număr considerabil de „meme” pentru a ridiculiza președintele. Rapperii sunt șocați și ei și vorbesc vorbesc despre asta.

Primul care a făcut asta e Detempo în melodia Energy of the Universe.

https://m.soundcloud.com/ddole9/soonsiri

Detempo face mișto în prima strofă de președinte și Choi Soon-sil a.k.a Siri

 • Sunt un rapper ce nu a cerut niciodată părerea prietenilor atunci când scrie versuri
 • Poate aceste e motivul pentru care nu pot să devin faimos, știu asta
 • Dar…cine știe ce o să se întâmple de acum înainte…trebuie să întreb , sper că o să răspunzi în curând Siri

Următorul e Jerry.k cu melodia Ha-Ya-Hey ( demisionează)

https://m.soundcloud.com/jerrykmusic/hayahey

 

” În timp ce te-ai prefăcut că ești un cavaler alb, ai lăsat țara noastră de izbeliște..Noi strângem, strângem cureaua …acele bancnote se adună în depozite pentru chaebols..după care, conturile acelor chaelos cresc.”

El, de asemenea, face mișto de episodul în care Choi Soon-sil îi alege ținuta președintelui.(sunt poze în care ea mănâncă pui și îi alege ținuta președintelui fără să-și șteargă/spele mâinile)

” Și noi vom mânca pui acum și ne vom șterge mâinile ce sunt uleioase de acele haine”

După care, Owen Ovadoz din MKIT RAIN lansează Hypocrite. Acesta îi cere scuze mamei sale în versuri pentru că ea nu a fost de acord ca el să-și spună părerea într-o melodie, dar a făcut-o până la urmă și ea știe că fiul ei e o persoană care trebuie să-și spună părerea atunci când ceva îl deranjează.

https://m.soundcloud.com/owen-ovadoz/hypocrite

” Am nevoie de încredere, considerație și înțelegere..nu de media play, ce avem noi nevoie e să înțelegem

Am renunțat la universitate, nu sunt multe lucruri pe care le știu..Am trecut de școala generală și liceu în timp ce făceam parte din clubul de baschet

Deci..sunt aici..un rapper ce vorbește despre politică.. Cine e adevăratul ipocrit care doar vorbește de dragul de a vorbi, nu poți să-ți dai seama? ”

 Deegie Kheem lansează Good Pann, titlul melodiei fiind titlul coreean al filmului horor The Wailing, film în care este vorba despre un șaman și o femeie misterioasă.

https://m.soundcloud.com/albertkheem/good-pann-1#t=1:05

Melodia conține multe înjurături, fapt pentru care începe cu un avertizment. El face și o referire la YGGR, melodia celor de la ILLIONAIRE Recordes:

Soon-SIRI, PGhye, legătura..ăsta e sunetul corupției tale putrezind 

El vorbește și despre motivul din spatele cuvintelor obscene folosite:

E vina acelor nenorociți, de ce noi trebuie să fim atenți și să avem rețineri?

Ți-am spus eu

În timp ce media investighează, conspirația legată de misterioasa Choi Soon-sil se adâncește tot mai tare. Potrivit unui articol, agenția YG Entertainment e suspectă a fi implicată în acest scandal prin intermediul lui Cha Euntaek, persoană ce a regizat mv-uri pentru Big Bang, 2NE1 și Psy. Articolul speculează că datorită acestei legături, artiștii YG,G-Dragon, Park Bom și Daesung, au scăpat ușor în cazurile lor fiind tratați cu un tratament special de către procurori. Această dezvăluire aduce din nou în atenție versurile lui Iron din System, versuri prin intermediul cărora face diss la adresa unor artiști YG.

De aceea folosirea termenului „folosești politică”  în hip-hop nu era tocmai greșită. Face referire la acțiuni tactice, ghidate de profit pe care rapperii sau alte persoane din industrie le folosesc, de exemplu (dacă ceea ce se spune e adevărat), Tablo îl elimină pe Superbee în sezonul 4SMTM pentru a-l păstra pe Incredivle, rapper care deja acceptase să semneze cu HIGHGRND, agenția lui Tablo. Mai mulți rapperi, în special Swings, au vorbit și criticat”politica din hip hop”.

La urma urmei, noi ar trebui să-i aplaudăm pe acei rapperi care îndrăznesc și  depășesc barierele vorbind despre politică, fie că e vorba despre politică sau „politica din hip hop”, cu atât mai mult dacă își transformă aceste păreri în melodii numai bune de ascultat.

Deegie Kheem a făcut disponibil pentru free download instrumentalul folosit de el, invitându-i pe alții să lanseze propriile lor melodii ” diss” împotriva președintelui. În timp ce așteptăm ce aceste posibile melodii să fie lansate, în loc ca doar să le ascultăm muzica, haideți să vorbim și despre ceea ce ei vorbesc. Să vorbim despre politică!

 

Cr. hiphopkr

 

2 gânduri despre „Rapperii și politica…

 1. macoveo

  ” v-am spus eu ”
  sincer mie-mi place rapul politic cât și rapul ce vorbește cu precauție despre situațiile sociale. trebuie să „vorbească” cineva și despre lucruri importante, nu doar dragoste.
  și printre melodiile mele preferate este system de iron
  pentru că de ce nu
  îmi place subiectul abordat de el acolo

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 2. _darklibra_

  Ascult ocazional și rap politic este ca și cum m-aș uita la știri, stim cu toții ce fel de oameni sunt la conducere nu ar trebui sa surprindă pe nimeni ….politicieni corupti și miniștri ce s-au vândut o viata întreaga, oameni capabili sa calce peste cadavre sa obțină ceea ce vor,nu pot sa nu îi apreciez pe rapperii ce au avut curajul să spună ceva își asumă un risc pana la urma fiind criticati și înjurati.. sa nu mai vorbim de cazurile unde sunt maltratati minori, bestii în călduri ce își abuzează proprii copii genul asta de rap arata cruda realitate în care trăim…..ahhh sa zicem ca am propria mea bulă în care trăiesc gândindu-mă că o sa ne fie bine tuturor pana la urma…..

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s