BTS pătrund în psihologie cu albumul „Map Of The Soul”

BTS and Carl Jung

Cu aproape 30 de ani în urmă, într-o sală de clasă din cadrul Institutului Jung din Evanston, Illinois, dr. Murray Stein a ținut o serie de prelegeri care au avut se pare un impact neașteptat asupra istoriei pop-ului.

Subiectul a fost Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, care a propus și dezvoltat conceptele personalității extravertite și introvertite și puterea inconștientului. Dr. Stein a adunat teoriile lui Jung, inițial împărțite în 18 volume, operele sale colectate aflându-se într-o bază accesibilă pentru studenți și psihoanaliști stagiari.

Cursul său a devenit o carte – Harta sufletului lui Jung – care este acum recunoscută drept una dintre cele mai bune introduceri ale conceptelor de psihologie analitică, retipărită de 15 ori în limba engleză și tradusă în zeci de alte limbi.

Spre surprinderea doctorului Stein, acesta este, de asemenea, baza celui mai recent album al fenomenului pop-coreean, BTS. „Cu câteva luni în urmă, un student japonez mia spus a descoperit siteul celor din BTS îmi recomandă cartea„, declară acesta pentru BBC de la Școala Internațională de Psihologie Analitică din Zurich.

„Am spus,” Ce este BTS? ” iar acesta mi-a spus, așa că am citit online despre ei și i-am lăsat și asta a fost tot. Aproximativ cu o lună în urmă, același elev mi-a spus că aceștia vor reveni cu un nou album intitulat Map Of The Soul: Persona. Am rămas surprins.”

BTS and Murray Stein

BTS au traducerea în coreeană a cărții lui Dr. Stein pe site-ul lor oficial.

Nu este doar titlul albumului: versurile membrilor BTS se încadrează în conceptele Jungiene despre psihic, ego și inconștientul colectiv – cu un accent deosebit pe ideea de persoană.

Persona este o referință la teatru”, explică Dr. Stein. „Este cuvântul latin pentru măștile pe care actorii le purtau pe scenă – și cu toții folosim măști, într-un fel, când ieșim în public.” „Face parte din a fi un animal social: nevoia noastră de a ne alătura altor oameni, nevoia noastră de a fi politicoși, nevoia noastră de a face parte dintr-un grup.”

„În unele culturi, acest lucru este mai important decât altele și trebuie să spun că în culturile asiatice, mai ales în Coreea și Japonia, de unde provin BTS, persoana este o parte extrem de importantă a vieții lor.”

„Cum vă prezentați, cum vă adresați altor oameni, cum vă integrați în lumea socială – ca un frate mai mic, un student sau ca un profesor – toate acestea sunt într-adevăr foarte proeminente în conștiința lor și în funcționarea lor ca oameni în societate”.

BTS pătrunde direct în acest concept Map of the Soul începând cu prima piesă din album. „‘Cine sunt?’ este întrebarea pe care mi-am pus-o toată viața și, probabil, al cărei răspuns nu îl voi găsi niciodată„, spune RM, discutând despre felul în care lauda adusă persoanei lui de pe scenă îl oprește să-și corecteze defectele și să-l cunoască pe realul el.

În videoclipul muzical respectiv, RM se confruntă cu o versiune uriașă a lui însuși, ilustrând modul în care personajul său a eclipsat ego-ul, acțiunea desfășurându-se într-o cameră plină de oglinzi, fiecare reflectând un aspect suprimat al personalității sale.

Dr. Stein recunoaște că trupa luptă pentru a-și echilibra viața publică și privată, acestea fiind „capcana persoanei” – o condiție care poate declanșa probleme psihologice grave. „Este un subiect foarte important pentru tinerii care se consideră inutili sau simt că nu se potrivesc, sunt foarte vulnerabili la hărțuire (bullying) sau la acte de suicid – deci cred că abordarea celor din BTS este foarte oportună și importantă pentru publicul lor.” Trupa continuă să se lupte cu aceste idei de identitate pe tot parcursul albumului „Map of the Soul: Persona”.

Mikrokosmos vorbește despre descoperirea sinelui însuși din interior, în timp ce Jamais Vu vorbește despre tendința noastră de a repeta mereu aceleași greșeli.

Dr. Stein explorează versurile în profunzime într-un episod recent al emisiunii „Speaking Of Jung„, în care explică modul în care ‘Map of the Soul” este un album plin de „dorință și luptă pentru autenticitate” care se rezolvă pe pista finală, Dionysus, cu trupa care „a ieșit din capcanele persoanei” și care ajunge să se trezească.

”Foarte zgomotos”

Este o zonă neobișnuit de explorat a pop-ului – dar artiștii k-pop adoptă adesea perspective „foarte unice și specifice„, spune cronicarul Billboard, Jeff Benjamin. „Am văzut concepte k-pop care au variat de la mitologia greacă la animalele exotice, de la animale exotice la personajele religioase din filmele lui Nick Cannon, dar nu cred că îmi pot aminti o lansare a unei trupe k-pop care să abordeze teme legate de psihologie și filozofie în versurile lor.”

Și dacă este vreo trupă care să fi făcut asta, nu a fost una la un nivel apropiat celor din BTS sau nu a fost atât de explicită precum grupul acesta este în „Map of the Soul„.

BTS sunt destul de neobișnuiți„, spune Dr. Haekyung Um, un lector senior și specialist în muzica asiatică de la Universitatea din Liverpool, „dar dacă nu erau o trupă k-pop, nu cred că asta ar fi o problemă așa de mare.”

Modul în care kpop-ul este perceput, mai ales în Occident, este să fie pus într-o cutie mică în care totul este fabricat și artificial, iar artiștii nu au voce. Dar totuși cred că dacă cineva ca Joni Mitchell ar avea versuri despre harta sufletului, nu cred că ar face un subiect foarte mare din asta„.

BTS

BTS este prima trupă k-pop care a concertat anul trecut pe stadionul Wembley.

Dr. Um, care a crescut în Coreea de Sud, adaugă că auto-examinarea a fost de mult timp o caracteristică a muzicii folk coreene, prin artiști precum Chung Taechun și Kim Kwangseok, și că filozofia este o preocupare principală în țară.

Cunoașterea este un atu foarte important, iar coreenii se bucură de o lectură cu texte filozofice destul de grele„, spune aceasta. „Cunoașterea și înțelegerea a ceva atât de profund este văzută a fi cu adevărat importantă. Vă crește încrederea în sine și valoarea dumneavoastră, astfel veți deveni o persoană mai luminată.”

Când mergi la publicările celor mai bine vânduți autori în Waterstones, Marea Britanie, n-ai să găsești cărți despre filozofie – în Coreea de Sud da„. Ea subliniază, de asemenea, influența uriaşă a șefului membrilor trupei, Bang Si Hyuk, care a studiat filozofia înainte de a deveni compozitor.

„Nu cred că el este cel care le spune membrilor BTS ce să facă, dar este foarte talentat și foarte inteligent, având o tactică de afaceri foarte bună de a vinde toate aceste cărți împreună cu muzica și dacă ajută publicul să aprecieze și să se bucure de partea literară, de ce nu? „

Pentru dr. Stein, lansarea albumului „Map of the Soul” l-a dus accidental în k-pop și în fandom-urile moderne. În ultimele trei săptămâni, a fost ocupat să răspundă la întrebări primite de la Army cu privire la versurile trupei și la propriile cărți (care au crescut în topuri). „E un fel de viață luată de la început„, râde el. „Am vârsta de 75 de ani. Nu știu prea multe despre muzica pop, cu excepția faptului că sună foarte zgomotos„.

Cu toate acestea, a părut impresionat de înțelegerea membrilor a sănătății psihologice. „Mi s-a spus că moartea și agresiunea sunt teme importante în muzică – știți, rapperii fac lucrurile într-un mod foarte asertiv – deci aceasta pare o direcție foarte sănătoasă și pozitivă pentru o trupă pop de amploarea lor. Ei au milioane de fani, iar astfel de teme sunt foarte încurajatoare, în această lume plină de confruntări.

Și Jeff Benjamin spune că explorarea membrilor BTS a psihologiei Jungiene este posibil să nu se încheie aici. „BTS au un obicei de a-și lansa albumele în trilogii și au spus că „Map of the Soul: Persona” va da startul unui nou capitol în cariera lor, așa sunt convins că vom vedea cel puțin încă un album pe această temă de la ei„.

Dacă ‘Persona’ a fost primul aspect al teoriei jungiene pe care l-au explorat, poate vom ajunge la ‘Map of the Soul: Shadow’, în care m-aș aștepta la explorarea celor mai întunecate părți ale psihicului membrilor BTS.”

De fapt, ar fi ceva foarte fascinant de explorat și ceva cu totul nou, pe care nu l-am văzut niciodată pe piața k-pop„. Dr. Stein fiind de acord: „Cred că acest album pune bazele dezvoltărilor viitoare”.

Acum rămâne de văzut cu ce ne vor mai surprinde aceștia data viitoare. Eu una sunt foarte nerăbdătoare, voi? 🙂

sursa

6 gânduri despre „BTS pătrund în psihologie cu albumul „Map Of The Soul”

  1. Sandra

   Cea care a dat dislike se pare ca e foarte invidioasa ca trupa ei preferata nu abordează ceva mai complex, profund și important pt societate și nu numai. 😒

   Apreciază

   Răspunde
 1. Cristina

  Imi place acest articol ! Imi place si abordarea acestui concept din partea membrilor BTS. Da, va fi o continuare, probabil o trilogie, si sunt curioasa si nerabdatoare sa vad ce urmeaza, ei cu siguranta lucreaza la urmatorul album. Nu le este usor, avand in vedere ca azi incep turneul mondial. Dar sigur, printre toate, vor lasa indicii cu ceea ce va urma, cum au facut si pâna acum….

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 2. Diana

  Mi-a placut enorm articolul, multumesc mult! Fiecare membru e special, unic, fiecare are rolul lui si asta face ca BTS sa fie o trupa uimitoare! Versurile melodiilor emana iubire, inspira, sprijina, incurajeaza, consoleaza, binedispun, promit mangaiere, stimuleaza, sustin omul si-l fac fericit! Chiar sunt MINUNATI! BTS SUNT MINUNATI! 💜💜💜🤗

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s