TheGuardian: ‘Mai înfricoșător decât coronavirusul’. Alertele de sănătate din Coreea de Sud expun viețile intime ale oamenilor

Întrucât numărul de cazuri de coronavirus din Coreea de Sud a depășit 6 000, a existat, de asemenea, o creștere a reclamațiilor cu privire la supraîncărcarea cu informații sub formă de alerte de urgență de tip sms despre virus care au făcut dezvăluiri intime despre viețile persoanelor infectate.

Autoritățile din sănătate și locale din toată țara trimit „mesaje de orientare pentru siguranță” în continuu, reamintindu-le oamenilor să se spele bine pe mâini și să nu își atingă fața cu mâinile nespălate.

Dar, pentru multe persoane, mesajele – destinate serviciului public de sănătate – alimentează stigmatul social și, în unele cazuri, duc la speculații asupra relațiilor extraconjugale sau de altă natură. O mare parte din critici se concentrează pe mesajele care urmăresc mișcările persoanelor care au fost recent diagnosticate cu virusul.

„O femeie în anii 60 de ani tocmai a fost testată pozitiv”, se poate citi într-un mesaj tip. „Faceți click pe linkul pentru locurile pe care le-a vizitat înainte de a fi internată”, se mai spune în mesaj. Făcând click pe link, utilizatorul ajunge pe site-ul unui birou local care listează locurile pe care pacientul le-a vizitat înainte de testarea pozitivă cu coronavirus.

Această avalanșă de informații a inclus câteva revelații jenante. Una a implicat un bărbat de 50 de ani, care s-a întors din provincia Wuhan din China –  focarul coronavirusului – cu secretara sa de 30 de ani. Ambii au fost infectați în primele zile ale epidemiei.

În alt caz, raportat de BBC, un mesaj de alertă a spus că un bărbat a luat virusul de la un instructor în timpul unei ore despre hărțuirea sexuală.

În timp ce mass-media sud-coreeană le-a analizat mișcările, cetățenii au privit cu un amestec de groază și fascinație, deoarece viața lor privată era expusă public, ceea ce a condus la speculații că directorul despre care am spus mai sus ar fi avut o aventură și că secretara a fost supusă unei intervenții de chirurgie estetică.

Un alt mesaj care a dat frâu imaginației oamenilor a fost legat de povestea unei femei de 60 de ani care se presupune că a mers la muncă, a participat la o nuntă și a luat prânzul la un restaurant cu prietenii, în ciuda faptului că a fost recent internată cu răni despre care a spus că le-ar fi suferit într-un accident de mașină.

Un bărbat de 30 de ani care a fost testat pozitiv a devenit ținta unor atacuri online cu privire la comportamentul său sexual, după ce autoritățile au declarat într-un mesaj de tip alertă că nu au putut să-i urmărească mișcările după ce a ajuns la gara principală din Seul, venind de la aeroport. Întrucât zona din apropierea gării este cunoscută pentru prostituție, bărbatul, identificat doar prin numărul său de caz, a fost acuzat în mod repetat pe forumurile online că a plătit pentru a face sex. De fapt, acesta doar mâncase la un restaurant din cartier, au spus autoritățile din domeniul sănătății, învinovățind confuzia anterioară cu privire la adresa unde fusese el localizat pe o eroare tehnică.

Mesajele de tip alertă afectează și magazinele și restaurantele pe care persoanele infectate le-au vizitat înainte de confirmarea diagnosticului. În timp ce textele nu identifică pacienții – în afară de a le oferi sexul, vârsta aproximativă și de a le atribui un număr de caz -, ele dezvăluie numele magazinelor și restaurantelor pe care le-au vizitat înainte de a fi testați.

Restaurantele care au fost numite au fost închise temporar pentru dezinfecție, însă  proprietarii spun că asocierea lor cu virusul i-ar putea scoate din afaceri.

A crescut și numărul persoanelor care se ocupă cu înșelătorii, profitând de situația creată. Un bărbat care pretindea că este infectat cu Covid-19 a sunat mai multe restaurante din cartierul Mapo din Seul avertizând că afacerea lor va avea de suferit dacă le va spune autorităților medicale că a mâncat acolo și a cerut bani în schimbul tăcerii sale. Poliția investighează cazul, dar nu a găsit încă suspectul.

„Mă trezesc trăgând cu urechea la conversațiile clienților, în aceste zile, doar în cazul în care ar putea fi  un membru al unui cult sau un escroc”, a spus Kim Na-hee, proprietarul unui restaurant din capitală. Majoritatea cazurilor din Coreea de Sud au fost legate de Biserica Shincheonji a lui Isus, o sectă religioasă.  Kim a adăugat: „Am crezut că trebuie să-mi protejez sănătatea, dar acum cred că există alte lucruri mai înfricoșătoare decât coronavirusul.”

 

Sursa

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s