De ce trupele K-Pop se îndepărtează de YouTube și V Live

 

Big Hit și SM Entertainment doresc să își maximizeze profitul obținut de pe urma tuturor videoclipurilor create și devin proprietari de aplicații prin care își distribuie singuri creațiile.

Înainte ca trupa BTS să urce pe scenă pentru a susține ultimele trei concerte din turneul Love Yourself: Speak Yourself din Seul, anul trecut, o reclamă a anunțat că reality show-ul lor, Bon Voyage, va fi difuzat printr-o altă platformă, nouă.

Cei 130 000 de fani din public, dar și cei care urmăreau show-ul online, de acasă, prin internet, au aflat că seria BTS care documentează călătoriile internaționale ale trupei K-pop nu vor mai fi difuzate prin Vlive, un serviciu de streaming sud coreean, ci printr-o aplicație nou creată numită WeVerse.

Această mică schimbare este crucială pentru viitorul conținutului K-pop. Una din cheile popularității K-pop-ului a fost tocmai conținutul video. Atât producțiile cosmetizate cât și filmările din spatele scenei au alimentat interesul fanilor față de idoli. Dar în anul 2019 companiile K-pop au făcut o nouă mișcare, mai departe de YouTube, pentru a-și face propriile lor aplicații la care te poți înscrie,  și pentru a fi proprietarii care controlează  mai bine veniturile din conținutul video difuzat – având în vedere așteptările fanilor în legătură cu postările de videoclipuri, este o afacere care a istoric a fost periferică până acum.

„Ce mai mare prioritate pentru artiștii noi este întotdeauna cât de bine pot fi descoperiți, și YouTube a fost, cu argumente,  cel care a schimbat cel mai tare jocul în K-pop deoarece a permis agențiilor să acceseze și să câștige o audiență care fusese deja creată, de fani ai muzicii din lumea întreagă”, spune Jenny Zha, CEO la Infinitize, o firmă de consultanță digitală carea lucrat cu agențiile K-pop. „Pentru lideri de piață ca BTS, care are deja cel mai mare număr de urmăritori pe toate platformele importante, concentrarea se mută de la descoperirea lor ca trupă la drepturile de autor. Agențiile vor să folosească această ocazie pentru a crea un produs pe care îl pot deține și cu care pot mobiliza alți artiști și firme, pentru că știu că fanii îi vor urma acolo unde e conținutul lor. Pe termen lung, asta oferă mai multă siguranță agenției. „

Spre exemplu, WeVerse, al agenției BTS, Big Hit Entertainment, și subsidiarei sale IT, beNX, s-a lansat anul trecut ca o platformă socială media pentru fan club. Având 1,4 milioane de vizitatori zilnic și utilizatori activi din 205 regiuni, global, potrivit beNX, WeVerse livrează postări individuale ale membrilor BTS și creează interacțiuni directe între artiști și fani cu notificări în genul Twitter și actualizări în stilul Instagram story. WeVerse este gratis, deși sezonul 4 din Bon Voyage le-a cerut fanilor să plătească taxa anuală de 30 USD care îți dă dreptul să faci parte din fanclubul BTS, sau 20 de dolari pentru a cumpăra serialul din magazinul online WeVerse, o altă colaborare Big Hit/beNX. În ciuda schimbării platformei, beNX a raportat vânzări pentru sezonul 4 din Bon Voyage care au depășit sezonul 3 al seriei, ce fusese difuzat via serviciul de streaming VLive+.

În august, BTS a lansat seria documentară Bring The Soul: DocuSeries, care a extins filmul ce a precedat această serie, Bring The Soul: The Movie. Serialul de 6 episoade este disponibil pentru 17,99 USD pe WeVerse. Se poate achiziționa de asemenea, pentru 12, 99 USD, Bring The Soul: The Movie Commentary Package, în care fanii pot urmări filmul și pot vedea în paralel reacțiile membrilor BTS la scenele lor filmate.

WeVerse mai oferă și un plan lunar de conținut, Behind, care oferă poze și conținut video nedifuzat anterior, pentru BTS și trupa nouă de băieți de la Big Hit, TXT. Pentru un abonament de o lună, se plătește 2,99 USD, pentru 180 de zile se plătește 14,99 USD. Distribuirea neautorizată a conținutului se „sancționează potrivit legii”.

Până acum, 3,6 milioane de fani BTS s-au înscris deja fie pe aplicația gratuită, fie pentru serviciile care se plătesc – pagina aplicației oferă tot timpul noi informații în acest sens, actualizate – în timp ce Tomorrow X Together a adunat 1,4 milioane de urmăritori și grupul de fete GFRIEND a obținut 435 000. Trupa de băieți Seventeen, care a avut al doilea cel mai bine vândut album din Coreea, după BTS, în 2019, se alătură aplicației în luna martie, fiind primul artist care nu e de la Big Hit de pe WeVerse. Seo Wooseok, presedintele beNX, spune că și alți artiști de la alte agenții K-pop și din străinătate se află în discuții pentru a se alătura WeVerse.

„Artiștii pot ajunge ușor la fanii lor prin YouTube și Twitter, dar asta e mai aproape de accesul la conținut decât comunicare în sine – artiștii aveau nevoie să interacționeze cu fanii devotați la un nivel mai profund, fanii dorindu-și experiențe mai profunde decât pur și simplu să se uite” spune Seo despre limitările pe care le-a observat la alte aplicații. „Scopul pentru WeVerse este extinderea comunicării, și scopul WeVerse Shop este să extindă bunurile convenabile.”

În elaborarea acestor aplicații unde au drepturi de proprietate, companiile K-pop par să își dorească să atragă bazele de fani pe care și le-au făcut pe alte platforme, cum ar fi cele 26,5 milioane de fani atrase de BTS de pe YouTube, cele 24,2 milioane de urmăritori de pe Twitter și 17,5 milioane de urmăritori pe pe VLive. SEVENTEEN, TXT și GFRIEND au avut cu toții diferite show-uri pe canalele de YouTube sau VLive, și este probabil ca și acestea să facă în viitor o tranziție către taxa de vizionare de pe WeVerse. După opt luni de când e funcțional, beNX spune că WeVErse a generat peste 29 de milioane de postări și 37 milioane de comentarii. Activitatea nu este izolată: o postare a membrului V din BTS în care le cere  fanilor creații inspirate de The Simpsons și câinele său a atras atenția autorului de desene consacrat Al Jean pe Twitter, care a spus ulterior că încă mai încearcă să îi aducă pe BTS în show-ul său.

Și SM a intrat în spațiul deținătorilor de aplicații de acest gen în 2019 cu Lysn, care este ca o comunitate a fanilor pentru toți artiștii săi. Lysn este gratis, dar dacă plătești o înscriere în fanclub ai acces la mai multe posibilități de interacțiune și un pachet de membru cu tot felul lde bunuri cum ar fi poze, cartoline, portofele etc.. SM nu a pus încă un conținut video, dar artiștii săi au folosit aplicația deja pentru a comunica știri despre ei, într-un mediu dedicat fanilor (spre deosebire de spațiul online care este accesibil pentru toată lumea). În ianuarie, Chen, membrul EXO, a postat o scrisoare scrisă de mână pe Lysn, anunțând că se căsătorește și că va deveni tată. Dezvăluirea a atras un tsunami de reacții, unii fani chiar cerându-i să  părăsească trupa. SM a fost în final obligat să spună că artistul deocamdată nu va avea activități.

Mai târziu în aceeași lună, SM a lansat un sistem de mesaje personale numit „Dear U” unde fanii se pot înscrie pentru a primi mesaje personale trimise de la idolii lor de la SM. O înscriere individuală este 3,49 USD pe lună, în timp ce, spre exemplu, dacă te înscrii pentru 14 membrii NCT, te costă lunar 40,99 USD. Fanii le pot trimite mesaje artiștilor ori de câte ori vor, dar ține de membrii trupei dacă le răspund sau nu.

Zha de la Infinitize spune că aplicația le va ajuta pe companiile K-pop să rețină toți banii proveniți din reclamele generate în urma conținutului postat. Modelul Youtube oferă doar 55% din veniturile din reclame proprietarilor de venituri, și lucrurile pot deveni și mai complicate atunci când vine vorba de vizualizările internaționale. Strategia le va permite companiilor să își construiască propriile modele de venituri și să scoată mai mult profit de la fanii K-pop într-un sector care până acum nu era așa de lucrativ pentru agenții.

„Cheia este de a găsi modele de afaceri sustenabile”, a spus Zha. „Este un accent unic pe calitatea vizualului conținutului K-pop, deci costurile de producție și promovare sunt deseori ridicate, ceea ce lasă puțin – sau deloc – spațiu pentru a face profit. Deținând audiența, agențiile au libertatea de a livra un conținut direct fanilor și de a crea o marjă de profit mai mare.”

 

Sursa

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s