Cum au ajuns Trump și K-pop-ul în aceeași știre

În urmă cu câteva zile, Donald Trump a ținut o întâlnire cu susținătorii săi, iar fanii K-pop au ajuns și ei din nou la știri, după ce s-au evidențiat și în timpul campaniei BLM.La emisiunea „Fox & Friends” de la Fox News, o gazdă a explicat prezența scăzută la mitingul președintelui american Donald Trump de sâmbătă, 21 iunie, apoi a adăugat: „Și au existat aceste rapoarte că adolescenții de pe TikTok și fanii grupului K-pop au revendicat că au rezervat o grămadă de bilete deși nu intenționau să meargă deloc.”

Gafa referitoare la „grupul K-pop” a fost ridiculizată pe rețelele de socializare, iar democrații americani i-au curtat pe fanii K-pop americani, care constau în mare parte din femei, minorități etnice și comunitatea LGBTQ din SUA.

Parlamentara Alexandria Ocasio-Cortez a spus: „Aliații KPop, vă vedem și apreciem contribuțiile voastre și din lupta pentru justiție”.

Cu 2,9 miliarde de tweet-uri legate de K-pop în acest an, doar până la jumătatea lunii iunie, după cum Twitter Coreea a dezvăluit pentru The Korea Herald, imensa comunitate a apărut  pe radar și pentru militanții politici.

La începutul acestei luni, un grup de bază care l-a susținut candidatul democrat la președinție democrat, Joe Biden, a postat pe Twitter o imagine care spunea „K-pop pentru Biden”, în urma știrilor despre activismul online al fanilor K-pop, încurajând fanii americani K-pop să voteze pentru candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Însă DeAnna Lorraine, o fostă candidată Republicană pentru Congres, care a candidat împotriva președintei actuale, Nancy Pelosi, a adâncit dezbaterea, acuzând pe Ocasio-Cortez că a cerut „conspirație străină”: „Alexandria Ocasio-Cortez admite deschis că a solicitat ajutorul trollilor de pe internet din Coreea de Nord și Coreea de Sud pentru a sabota mitingul președintelui Trump în această seară?”  a spus ea.

„Ar trebui să fie cercetată pentru conspirație străină?” a întrebat ea, în ciuda faptului că mulți fani K-pop sunt cetățeni americani.

Lee Gyu-tag, profesor de studii culturale la Universitatea George Mason din Coreea, spune că politizarea K-pop-ului în America ar putea continua la alegerile din noiembrie din SUA: „Atât democrații, cât și republicanii, ar putea coopta sau acuza K-pop-ul, deoarece este un subiect fierbinte în rândul tinerilor. Și utilizarea muzicii pop în scopuri politice nu este nimic nou în SUA ”, a spus el.

În februarie, Trump a atacat filmul sud-coreean „Parasite” în timpul unui miting de campanie, după ce a devenit primul film non-englez care a câștigat Premiul pentru cel mai bun film din cei 92 de ani de premii Oscar: „Avem destul de multe probleme cu Coreea de Sud cu comerțul. În plus, le oferă cel mai bun film al anului. A fost bine? Nu știu ”, a spus președintele.

Având în vedere observațiile lui Trump, Lee spune că este evident că fanii K-pop se opun președintelui american care este „centrat pe America” și „etnocentric”: „În Coreea, fanii nu doresc ca artiștii K-pop să fie prea politici, susținând, de exemplu, un partid politic, întrucât pot fi atacați și îi pot stârni anti-fani. Cu toate acestea, în America, K-pop-ul a devenit un semn al culturii multirasiale, iar Trump este antiteza acestui lucru ”, a spus el.

În ciuda faptului că echipa de campanie a lui Trump se lăuda cu 1 milion de solicitări de bilete pe Twitter la începutul acestei luni, mitingul său din Tulsa, Oklahoma,  a fost slab ca participare doar 6 200 de persoane venind la locul care pot găzdui aproximativ 19 000, potrivit Secției de pompieri Tulsa.

Brad Parscale, managerul de campanie al lui Trump, a minimizat știrile care leagă participarea scăzută de fanii K-pop și utilizatorii TikTok. Dar asta nu a împiedicat grupuri ca Anonymous să declare o victorie pentru K-pop: „Operațiunea a fost un succes, K-pop-ul câștigă din nou”, a declarat grupul de internet pe social media.

Fie că s-a datorat activismului pandemic sau online, Ramon Pacheco Pardo, profesor asociat în relații internaționale la King’s College London, spune că lipsa de participare nu a fost o optică bună: „Acesta a fost primul său miting post-carantină al campaniei din acest an. Evident că și-a dorit să fie plină locația, doar evenimentul urma să fie prezentat la TV și alte rețele media cu imagini. Oamenii care urmează dezbaterea și cum s-a întâmplat acest lucru vor auzi despre activiști și despre susținătorii K-pop, de exemplu. Dar mulți alți oameni au văzut pur și simplu că nu mai este marea mulțime pe care o atrăgea cu patru ani în urmă. Imaginea este rea”, a spus Pardo.

Întrucât povestea presupusei implicări a fanilor lui K-pop în mitingul lui Trump a ajuns la știri în întreaga lume, trupa de băieți Tomorrow X Together a fost întrebată despre activismul online împotriva lui Trump în timpul apariției grupului la „Good Day New York” de la Fox 5 săptămâna trecută. Prezentatoarea emisiunii Rosanna Scotto a întrebat: „Știți ceva despre întreaga mișcare a utilizatorilor TikTok și fanilor K-pop care primesc biletele pentru mitingul președintelui Trump și nu merg?” După un moment de pauză, trupa, care își promovat apariția la un festival de muzică prin streaming, a răspuns: „Nu știm nimic. Ne pregătim pentru KCON: TACT. Repetăm. ”

Schimbul destul de penibil i-a deranjat pe fani, mulți dintre ei simțind că întrebarea politică adresată membrilor TXT i-a pus într-o lumină nevaforabilă – un grup format din patru cetățeni coreeni și un coreano-american -solicitând gazdelor să își ceară scuze pe rețelele de socializare: „De asta mi-a fost frică”, a scris un fan pe Twitter, răspunzând sentimentelor înrădăcinate ale multor fani față de elementele aparent partizane din mediatizarea K-pop-ului din ultimele săptămâni.

Dar cu Trump, Pardo spune că îngrijorarea este justificată: „Am văzut cum Trump transformă orice poate într-o armă. Dacă te uiți la războaiele sale comerciale, pot fi produse culturale, mașini, poate fi orice. Poate limita cantitatea de cultură străină ce poate fi afișată pe posturile de televiziune și radio, de exemplu. Nu cred că se gândește să facă asta. Dar, cu Trump, nu este cu adevărat ieșit din discuție. „

Profesorul Lee nu este sigur dacă aceasta este o veste bună pentru K-pop: „Nu sunt sigur dacă acest lucru va fi un lucru bun pentru K-pop sau nu pe termen lung. Situația politică din Coreea și America este diferită, iar faptul că este prea politic va aduce reacții adverse, iar artiștii și agențiile vor dori să rămână în siguranță „, a spus el. „Dar dacă acest lucru duce la un mediu în care artiștii K-pop își pot exprima opiniile politice în mod liber atunci când doresc, aceasta va fi o schimbare pozitivă.”

 

Sursa

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s