În spatele zâmbetelor perfecte ale idolilor se ascund povești despre sexism și abuz

BLACKPINK te enseña a bailar Ddu-Du Ddu-Du | Nación Rex

Lumea muzicii k-pop pare una luminoasă și plină de culoare, încântătoare pentru generația tânără. Însă în spatele acestor zâmbete perfecte se află povești despre sexism și abuz.

Un grup de elevi așteaptă în fața unei săli de examen din cartierul Gangnam al Seulului, iar atmosfera este una tensionată. O fată îmbrăcată într-o uniformă școlară își leagănă chitara înainte și înapoi, în timp ce un băiat care se joacă stresat cu bretonul său o privește. O altă fată, care stă pe o bancă alăturată, își aranjează bluza. Însă aceasta nu este o sală de examen obișnuită, nu e vorba de engleză sau matematică. Este o academie a idolilor k-pop, unde zeci de tineri cu vârstele cuprinse între 12 și 26 de ani își așteaptă șansa de a da o audiție pentru o agenție de divertisment.

Kevin Lee este unul dintre aspiranții acestui grup. Are 19 ani și deja a fost dansator pentru celebrul grup k-pop BTS. În patru ani, el estimează că a participat la aproximativ 50 de audiții. Însă nu a fost suficient. Îngrijorat cu privire la vârsta lui (majoritatea companiilor recrutează elevi), Lee spune că va renunța la visul său dacă nu va fi acceptat într-o agenție mare în acest an.

„Este greu să nu te gândești la eșec. Se spune că la 17 ani, șansele de a deveni stagiar sunt 50%. Deja am 19, deci șansele mele sunt slabe”, recunoaște el.

Lee nu este singurul. Mulți tineri coreeni se gândesc că o carieră în industria k-pop este o alegere dezirabilă și există multe academii precum aceasta. Cine nu ar vrea să încerce? Chiar BTS a vândut mai multe albume decât Taylor Swift, Billie Eilish și Ariana Grande anul trecut. Însă se întâmplă ceva foarte greșit în această industrie și reprezintă un fenomen general în Coreea de Sud.

Rata sinuciderilor a crescut, iar din ce în ce mai multe scandaluri sexuale ies la iveală. La apogeul faimei, acești tineri se află sub o presiune imensă, întrucât li se cere să întruchipeze perfecțiunea, cu riscul de a-și pierde identitatea. Kim Jong Hyun, membru al grupului SHINee, s-a sinucis la vârsta de 27 de ani, se crede din cauza presiunii imense cauzate de succes și faimă.

În martie 2019, mai mulți idoli k-pop cunoscuți, precum Seungri din Big Bang sau Choi Jong Hoon din FT Island au fost implicați într-un scandal de mare amploare, după ce au fost găsite într-un telefon al lui Jung Joon Young videoclipuri șocante într-un grup de chat. Mai mulți membri ai grupului s-au ales cu pedepse în ani de închisoare. De asemenea, legăturile lui Seungri cu Burning Sun au dus la suspiciuni, întrucât în clubul de noapte se presupune că au avut loc afaceri ilegale și agresiuni sexuale.

goo hara ⋆ K-Sélection

Anul 2019 are să fie ținut minte cu tristețe, adăugând cazurile lui Sulli (Choi Jin Ri) și Hara (Goo Ha Ra) care au frânt inimile  a milioane de fani. În octombrie, fosta membră f(x), în vârstă de 25 de ani, și-a luat viața. O lună mai târziu, Goo Hara, fostă membră KARA, a fost găsită fără suflare în propria casă. Se cunoaște relația apropiată de prietenie dintre cele două.

Ambele celebrități au fost hărțuite continuu în mediul online timp de ani la rând. Sulli s-a confruntat cu sexismul și cyber-bullyingul a mii de bărbați fără fețe și nume, „din cauza comportamentului și apariției sale”. Hara a trecut printr-un proces cu fostul său iubit, care ar fi înregistrat relațiile intime dintre cei doi și ar fi șantajat-o.

Mano Lee este un scriitor din Seul care s-a axat pe fenomenul k-pop. Acesta spune că sexismul și misoginismul cu care multe celebrități feminine se confruntă este un efect al modului în care femeile sunt tratate în societate: „O mulțime de femei din Coreea se pot regăsi în problemele cu care se confruntă celebritățile feminine. Le-au trăit pe propria piele. Multe dintre ele nu se simt în siguranță din cauza prezenței răspândite a molka, a violențelor cauzate de diferențele de gen și a modului în care sunt tratate victimele.

Molka (cuvânt compus din „mollae” = secret și „ka” = cameră) reprezintă filmarea ilegală a femeilor. Camerele ascunse au stârnit un scandal imens, iar în 2018, aproape 6.800 de cazuri au fost înaintate Curții Supreme de Judecată. În unele cazuri, camerele erau ascunse în toaletele publice pentru femei sau în camerele de motel, în timp ce alte cazuri implicau femei înregistrate pe ascuns de către parteneri sau foști parteneri.

Cazul lui Jung Joon Young a stârnit furia națiunii în acest sens. „Industria k-pop încearcă să le creeze acestor staruri o imagine curată, inocentă, portretizându-i ca pe niște bărbați blânzi, generoși, departe de a fi sexiști și susținători ai patriarhatului”, spune John Lie, profesor de sociologie la Universitatea din Berkeley, California. „Șocul a fost cauzat de diferența dintre iluzie și realitate.

Se așteaptă ca vedetele coreene să se încadreze în aceste standarde imposibile, însă mulți ar spune că presiunea de a fi perfect este apăsătoare pentru mulți oameni obișnuiți din Coreea. Industria doar intensifică acest sentiment.

Netizens shake their head in disgust as the details in Jung Joon Young and Jonghun's case were revealed in the court's opinion | allkpop

Pentru a ajunge sus în Coreea, e nevoie să calci pe altcineva”, spune Justin Shin, un fotograf din Seul care lucrează cu idoli k-pop. „Este ca un fel de grădiniță, trebuie să îi întreci pe toți ceilalți copii. Pe tot parcursul vieții lor, coreeni sunt într-o competiție acerbă – sunt testați constant, evaluați și notați pe baza acțiunilor lor și a performanțelor academice. Este un mediu foarte competitiv.

Pentru mulți cetățeni sud-coreeni, succesul înseamnă să ai „specificațiile” perfecte: oricine este judecat în funcție de mediul familial, nivelul de educație, job, avere și aspect. „Dacă ai mers la o școală bună, sau dacă ai un corp frumos la care ai muncit mult, ori chiar dacă ai o mașină străină scumpă – toate aceste sunt diferite forme de specificații”, spune Michael Hurt, sociolog la Universitatea din Seul.

Pentru femei, specificațiile potrivite se rezumă la a fi atractiv sau a fi o gospodină bună. Însă Shin Gi Wook, profesor de sociologie la Universitatea Stanford, afirmă că gelozia și bullyingul sunt consecințele naturale ale unei asemenea societăți competitive: „Cei care au mai mult succes decât alții devin cu ușurință ținta bârfelor și a zvonurilor.” Cazurile lui Sulli și Hara putem spune că sunt exemple duse la extrem, însă arată criticile și examinarea minuțioasă la care sunt supuse femeile coreene.

Sulli (Choi Jin Ri) este una dintre puținele celebrități k-pop care au susținut mișcarea feministă „fără sutien”, îndrăznind să provoace standardele stricte de îmbrăcăminte impuse femeilor. Pentru acest lucru, dar și pentru relația ei din trecut cu Choiza, un artist cu 14 ani mai în vârstă, care a început de când ea avea 19 ani, Sulli a devenit ținta abuzului online, întrucât se așteaptă ca idolii să rămână singuri ani întregi și să nu aibă relații în adolescență.

Sulli a încercat să vorbească despre toate aceste probleme la o emisiune televizată despre cyber-bullying, spunând telespectatorilor: „De fapt, viața mea este goală. Îi mint pe toți pretinzând că sunt fericită pe exterior.

V LIVE

Există atâtea celebrități care s-au sinucis din cauza acestui tip de criticism”, spune un designer coreean de bijuterii, care a cerut să nu i se afișeze numele în articol. Acesta spune că a cunoscut-o pe Sulli mulți ani. De asemenea, a mărturisit că o altă vedetă k-pop alături de care a lucrat a primit un pumnal însângerat prin poștă, „având sânge real”, și că amenințările sunt ceva obișnuit pentru idoli.

În aceeași situație cu Sulli s-a aflat și Hara. A fost ținta hărțuirilor online încă din 2018, când a început procesul împotriva lui Choi Jong Bum, un fost iubit care a amenințat-o că va publica înregistrări filmate fără permisiunea ei. Choi a fost achitat însă și, deși videoclipul nu a fost niciodată dezvăluit, Hara a suferit din cauza acestor evenimente, imaginea ei fiind grav afectată.

Celebritățile coreene care se sinucid sunt, de obicei, femei și nu cred că este o coincidență”, spune Hurt. „Cred că există un fel de nesiguranță cu care femeile trebuie să trăiască, dar bărbații nu.

Este adevărat, cu siguranță, că idolii masculini nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la purtarea unui costum nepotrivit, de exemplu, în timp ce, pentru idolii feminini, riscul de a devia chiar și puțin de la normele stricte este cumplit. „Dacă ești femeie, cariera ta se poate termina brusc în orice clipă”, spune Hurt. „Poți să fii o celebritate de top, însă vor veni după tine cu furci. Aceste femei sunt vedete, însă societatea le vânează. Când poliția te caută, poți să transformi victima în persecutor. E ca și cum un bărbat poate ataca un idol feminin care are o armată de avocați și o companie mare de divertisment în spate și tot el este cel protejat.

Întorcându-ne la academia din Seul, Kim Tae Heon, în vârstă de 21 de ani, își așteaptă rândul pentru audiție. A crescut în provincia Gyeongsang de Sud, într-o regiune rurală a țării. S-a mutat la Seul pentru studii acum doi ani și petrece aproximativ nouă ore pe zi exersându-și abilitățile vocale, dansul și actoria la academie.

Pe lângă calitățile evidente de scenă, trebuie să ai o mentalitate puternică, stabilă pentru a face asta”, spune el. „Am văzut oameni care s-au făcut nevăzuți la mijlocul drumului – cel puțin șase din zece oameni vor renunța când realizează că sunt alții mult mai buni la asta.

Dirty pictures: women protest against ‘spy-cam porn’ in 2018.

Kim vede competiția intensă, însă nu există nimic altceva ce se vede făcând: „Încă de când eram mic, mereu mi-a plăcut să fiu pe scenă. La școală obișnuiam să mă ofer voluntar să când sau să dansez în fața altora. Este bucuria mea în viață.

Conform fondatorului academiei, 386 de foști studenți, incluzându-i pe Song Min Ho din WINNER și Hyebin din MOMOLAND, au fost recrutați de marile agenții k-pop în ultimii ani. Cu toate acestea, până și el admite că rata succesului este foarte scăzută: „Doar 5-10% din studenții noștri reușesc după audiții… Consider că cei care ajung să aibă succes sunt cei care se antrenează toată ziua. Îi văd la academie tot timpul.

Acesta spune că în jur de 40% din studenții actuali locuiesc în afara orașului Seul. Mulți călătoresc ore întregi pe săptămână cu trenul sau autobuzul pentru a ajunge la academie, acolo unde plătesc 600.000 de woni (£400) pe lună pentru oportunitatea de a deveni idoli. Conform lui, etica muncii este ca un fel de stâlp al industriei k-pop: „Motivul pentru care industria k-pop a devenit un fenomen de succes se datorează sistemului riguros de antrenare… Și dacă aceste companii vor să continue să inoveze, atunci trebuie să adapteze și sistemul de antrenare. Zilele astea, antrenamentul este chiar mai lung și mai greu. Însă multe dintre cele mai bune agenții pe cât de plăcut posibil pentru stagiari.

GFriend finishes successful Asia Tour

Chiar și pentru cei care ajung să absolve, munca grea nu se oprește. Kevin Lee a realizat asta lucrând în spatele scenei alături de BTS: „Când mergeam în sala de repetiții după spectacole, ei ajungeau fix după turnee din străinătate. De cum ajung în țară, se întorc la a exersa șapte ore pe zi. Nu se odihnesc, muncesc din greu și de aceea au fost capabili să ajungă la un asemenea nivel.”

În timp ce criticile cu privire la sistemul istovitor de antrenare au un punct de vedere valid, fondatorul academiei spune că sud coreenii studiază la fel de mult pentru a trece examenele naționale de intrare la facultate sau că muncesc din greu pentru alte cariere: „K-pop-ul este considerat o fabrică de idoli, dar sunt sceptic cu privire la asta, pentru că oricine este forțat să învețe ani întregi. Cei care se pregătesc să devină idoli se antrenează pentru ceva ce chiar își doresc să devină. Trăiesc fiecare zi având un scop și un vis. Și există libertate în asta.

Pe de altă parte, mulți văd lucrurile diferit. Această industrie poate face idolii să se simtă încătușați. O recunoaște chiar Prince Mak, un idol k-pop. Contractele pot să te țină prins și 15 ani, iar această perioadă nu începe decât până se consideră că ai potențial de succes, ceea ce poate dura ceva cât timp te antrenezi.

Recompensele financiare sunt limitate și ele. Prince Mak a declarat pentru SBS PopAsia Radio că idolii k-pop nu câștigă foarte mult. În foarte multe situații, profitul se împarte 8-% companiei și 20% artistului, sau chiar 90% companiei și 10% artistului. Dacă ești într-un grup, este mult mai rău, pentru că banii se împart și între membri.

Idolii sunt obligați să plătească agenției costurile perioadei de stagiu. Așa că, deși pentru mulți fani pare că idolii sunt bogați și independenți, de fapt sunt niște simpli angajați cu libertate limitată. Adăugați la asta presiunea de a păstra standarde imposibil de înalte cu privire la înfățișare și comportament, iar tragediile lui Sulli și Hara sunt privite în mod diferit.

Ca reacție la decesele lor, guvernul sud coreean discută o nouă lege cu privire la o educație a cyber-bullyingului în școli și la locurile de muncă. Totuși, mulți consideră că această metodă ar fi ineficientă din cauza societății actuale.

K-pop a devenit un fenomen internațional și aduce mândrie Coreei de Sud, însă aduce mulți tineri pe culmile disperării. Trebuie să fii perfect din orice punct de vedere pentru a ieși câștigător în această situație. Din păcate pentru aspiranți… trebuie să fie pregătiți pentru orice situație și să conștientizeze fiecare risc.

sursă

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s